Geen reclames op smartphones/tablets met AdBlock Browser

Ook helemaal klaar met reclames op je smartphone? Eyeo, de maker van het bekende Adblock Plus, heeft vorige week een app gelanceerd die reclames op de browser blokkeert voor iOS en Android. Hiermee zijn ze Apple net voor, die dezelfde functie inbouwt bij iOS 9. Voor veel uitgevers en ook voor Google is dit een groot probleem.
Het logo van Adblock Browser

 

 

 

 

 

 

Nooit meer reclames

De AdBlock Browser app blokkeert de reclames die anders zouden verschijnen in een browser. Dit is ook nog eens goed voor de batterij van een smartphone, die hierdoor minder snel leeg raakt. Ook neemt met de app je datagebruik af en laden pagina’s sneller.

Net als met AdBlock Plus voor de computer is er de mogelijkheid advertenties toe te staan op websites waarvan je dat aangeeft. Ze worden dan op de zogeheten ‘whitelist’ gezet. Een bètaversie van deze app was in mei al gelanceerd, en is toen 300.000 keer gedownload. Voor de consument scheelt dit veel irritaties aan reclames, batterijverbruik en dataverbruik. Maar kan de gratis content gratis blijven op deze manier?

Een van de afbeeldingen op de Apple Store van AdBlock Browser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ernstige gevolgen voor publishers

Voor uitgevers van online content, en dan vooral de kleinere bloggers, is dit slecht nieuws. Deze app zet hun verdienmodel namelijk zwaar onder druk. Veel schrijvers van online artikelen en blogs zijn afhankelijk van de inkomsten die de advertenties op hun website genereren. Je zou zeggen dat het een eerlijke ruil is: een uitgever biedt zijn content gratis aan en de consument ziet advertenties. Door het wegnemen van de advertenties verkrijgen uitgevers geen inkomsten uit hun gratis aangeboden content. Dit dwingt deze uitgevers om hun content te laten zien via een app in plaats van een mobiele browser, de advertenties op apps kunnen namelijk niet geblokkeerd worden. Met als gevolg meer inkomsten voor de Google Play Store en de App Store van Apple.

Apple vs Google

Er wordt gespeculeerd dat Apple bedoelingen heeft met het blokkeren van advertenties op iOS 9 systemen. Het doel van Apple zou onder andere zijn om concurrent Google een voetje te lichten, aangezien hun grootste inkomstenbron online adverteren is. Verrassend is dan ook niet dat Google Play een eerste versie van AdBlock in 2013 verbannen heeft, met als reden het aanpassen van diensten van anderen. En je snapt het al, als Google dit weer doet wil iedereen een iOS systeem omdat advertenties hier wel geblokkeerd worden. Eyeo zelf biedt bedrijven de mogelijkheid om tegen betaling uitgezonderd te worden op de geblokkeerde advertenties.

Markplaats.nl met AdBlock Browser geactiveerd Markplaats.nl zonder AdBlock Browser geactvieerd

Daarnaast heeft Apple de uitgevers die hierdoor inkomsten mislopen ‘een oplossing’ te bieden. Deze compensatie voor de uitgevers is Apple News, waar zij hun content kunnen aanbieden. Hierdoor krijgt Apple meer controle op wat gebruikers zien en profiteren ze van andermans content.
Ook wanneer uitgevers hun content namelijk aanbieden via een eigen app, en van de inkomsten die via een app worden verdiend gaat 30% naar de App Store en dus naar Apple.

Is er een oplossing?

Als het model van de AdBlock Plus zou worden omgedraaid, zou je veel websites die je graag bezoekt kunnen blijven supporten. In plaats van de ‘whitelist’ zou er de ‘blacklist’ moeten zijn, waarin je aangeeft van welke websites je juist géén advertenties wil zien. Dus in principe zie je wél advertenties, behalve van de websites waarvan jij aangeeft dat je er geen advertenties wilt zien. Zo blijft het gratis content met advertenties- verdienmodel grotendeels intact.

Conclusie

We kunnen in ieder geval concluderen dat met de komst van AdBlock Browser en met de update van Apple voor iOS 9, er een aantal dingen gaan veranderen. Publishers van gratis content krijgen het zwaar. Android en Apple krijgen nog meer macht doordat deze publishers door geblokkeerde advertenties op browsers hun verdienmodel alleen kunnen behouden als ze hun content publiceren via apps.

Geef een reactie


Contact

Trend Development B.V.
Keizersgracht 676
1017 ET Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 - 737 19 25

  • KvK: 34334763
  • ABN AMRO: 56 12 61 970
  • IBAN: NL21ABNA0561261970
Email: info@trenddevelopment.nl