Een goed keyword vind je met een keyword tool

Volg dit stappenplan en ontdek hoe je met Adwords keyword tool de juiste keywords vindt. 

Het begint allemaal met een zoekopdracht in een zoekvak. Op welk woord zal men zoeken en welke resultaten verwacht de gebruiker. De focus op de juiste set aan keywords maakt het verschil voor de vindbaarheid van je website. Maar hoe vind je deze keywords? Dit vergt enig onderzoek via een zoekwoordplanner of een ander hulpmiddel om een breed aanbod keywords te vinden. Vervolgens breng je de competitie in kaart op deze zoekwoorden waarna je gaat uitzoeken hoe makkelijk het is om met elk zoekwoord te scoren. In dit stappenplan hebben wij binnen ‘Adwords’ de ‘Zoekwoordplanner’ als hulpmiddel gebruikt, omdat deze online gratis toegankelijk is. 

Houd de resultaten bij in een overzichtelijk Excel bestand, zie stap 4 voor een voorbeeld template welke je hiervoor kunt gebruiken.

stap1-01Breng eerst grof mogelijke keywords in kaart

Zet zoveel mogelijke (volgens jou relevante) keywords onder elkaar om een zo breed mogelijk onderzoek te kunnen doen. Een simpele keyword tool hierbij is een Mindmap. Schrijf alles op wat in je opkomt. Probeer ze vervolgens te clusteren in keyword groepen. Denk ook na over wie je doelgroep is en welke spreektaal zij gebruiken online. Ga na wat zij bijvoorbeeld in het Google zoek vak zouden typen. Een keyword kan hierbij uit meer dan één woord bestaan en geeft in veel gevallen de fase van het aankoop- of oriëntatieproces aan. Lees meer over verschillende soorten keywords.

Bijvoorbeeld: Stel je voor: een wat grotere kapperszaak uit Amsterdam heeft een webshop opgezet met in eerste instantie enkele haarverzorgingsproducten voor dames. Relevante keywords zijn dan bijvoorbeeld zoekwoorden;
1) over het soort producten zoals spray of wax,
2) advies voor verschillende haartypen, of
3) informatie over de bekendste merken voor haarproducten.
Denk direct na over het online taalgebruik van je doelgroep. Verplaats je in hen en bedenk wat voor soort zoekopdrachten ze in zouden vullen.

stap2-01

Zijn de keywords relevant voor je organisatie?

Geef per zoekwoord een relevantie percentage aan. Zo creëer je een duidelijk overzicht voor jezelf welke zoekwoorden je hoogste prioriteit zijn. Neem een hoog relevantie percentage voor een keyword dat echt relevant is met betrekking tot je website en de conversie op je website. Bijvoorbeeld een zoekwoord waarin min of meer de intentie voor een actie staat omschreven, zoals ‘goedkoopste L’Oréal aanbieders’ of ‘L’Oréal winkel Amsterdam’.

Bijvoorbeeld: Je biedt een webshop aan waarbij consumenten online haaradvies en haarproducten kunnen verkrijgen. Dan zal het zoekwoord ‘online shampoo kopen’ een hogere koopintentie hebben voor jouw organisatie ten opzichte van ‘tips glanzend haar’. De doelgroep die ‘tips glanzend haar’ intikt is waarschijnlijk enkel op onderzoek / zit in de oriëntatiefase. Hier zou je dan bijvoorbeeld 30% relevantie aan kunnen toekennen wanneer je shampoos verkoopt. Het zoekwoord ‘online shampoo kopen’ leidt naar een mogelijke conversie, dus dan ken je daar bijvoorbeeld 70% relevantie aan toe, omdat je niet alle shampoo merken aanbiedt. Wordt er naar een specifiek merk gezocht welke je aanbiedt, dan kan de relevantie zelfs richting de 100% zijn.

stap3-01

 Zet de keywords in de Google AdWords keyword tool

Je kunt gratis een Google Adwords account aanmaken. In het menu vind je hier ‘Hulpprogramma’s’ en ga je naar ‘Zoekwoordplanner’. Op deze pagina kan je de verkeerschattingen van je keywords achterhalen. Vul alle bedachte zoekwoorden in bij optie 1 en haal de schattingen op. Adwords keywords tool kijkt tegenwoordig enkel naar de ‘exacte match’ van je zoekopdracht. Ofwel Google geeft alleen resultaten voor het zoekwoord precies zoals je deze intypt. Ter informatie; Lees hier meer over het verschil tussen Exact match en Broad match. Vraag vervolgens de zoekvolumes op.

Keywordplanner

Adwords Keyword Tool

stap4-01

Vergelijk en ontdek de ‘Pareltjes’ in de markt

Met een ‘Pareltje’ bedoelen we dat ene keyword dat een gunstig zoekvolume per maand heeft, dat relevant is voor de conversie van jouw website én waarvoor de competitie relatief goed te doen is ten opzichte van de andere zoekwoorden (deze moeilijkheidsgraad wordt veelal uitgedrukt in een ‘Difficulty’ cijfer van 1 tot 100). Er zijn verschillende professionele keywoord tools welke je hiervoor kunt gebruiken zoals Market Samurai, MOZ of Majestic. Het Difficulty percentage is een belangrijk element van een keyword. Het kan mogelijk een pareltje onderuit halen, als je erachter komt dat het Difficulty percentage bijvoorbeeld boven de 40 is. Heb je interesse naar de Difficulty per zoekwoord? Neem dan contact met ons op en Trend geeft inzicht in deze Difficulty. 

Bijvoorbeeld: 1) Zet in de eerste kolom alle keywords over haarproducten in een rijtje onder elkaar. 2) Ga zo per kolom verder zoals je in de afbeelding hieronder ziet. 3) Zie het keywoord ‘kapsels’ in de tabel. Dit zoekwoord heeft een erg hoog zoekvolume. Maar zoals je ziet heeft het een erg laag relevantie percentage meegekregen. Geen Pareltje dus! 4) Probeer de combinatie te vinden van de beste relevantie met een zo hoog mogelijk zoekvolume. Als daarnaast de Difficulty ook redelijk laag is, dan heb je een pareltje te pakken!

Ter indicatie: Difficulty 50 = zeer zwaar, zeker voor relatief nieuwe website bijna niet te doen in 2 a 3 jaar. Difficulty 10 = redelijk eenvoudig te doen binnen een jaar.

Als laatste kan Trend je nog verder helpen met bijvoorbeeld het toepassen van de Trend Formule. Dit algoritme helpt je namelijk te bevestigen of iets echt een pareltje is. Hoe hoger dit getal hoe beter het keyword. Vraag Trend naar de mogelijkheden.

Voorbeeld van een Excel document naar Haarproducten keyword onderzoek. Klik voor een grotere afbeelding.

Gebruik de keywords in je website volgens de volgende regels:

Soms kan je enkel al met 1 artikel over het zoekwoord een Google top positie behalen. Dit is voornamelijk als de Difficulty gunstig is. Voor andere keywords is er meer voor nodig. Daarvoor moet je aan de slag met het realiseren van inkomende links van relevante websites. Onderstaand enkele tips wanneer je een artikel gaat plaatsen. Als je eenmaal een goed keyword hebt gekozen, zijn er nog een paar regels waar je op kan letten om dit keyword ook echt goed toe te passen.

regel1-01Gebruik het keyword in je kopjes

Google focust op de tekst in de kopjes die je gebruikt in je artikel. Zet het keyword zeker in de titel. maar waar mogelijk in je tussenkopjes. Als het keyword terugkomt in je URL (de locatie waar je website zich bevindt) is dat helemaal mooi.

regel2-01Voorkom ‘Stuffing’

Search Engine Marketeers raden over het hele internet een keyword-percentage van 3% aan. Dat betekent dat 3% van je gehele tekst uit dat woord bestaat. Meer dan 3% word vaak gezien als ‘Stuffing’: het onnatuurlijk invoegen van je keyword waar het maar kan. Het is ontzettend belangrijk dat de tekst vloeiend en lekker leesbaar blijft voor de lezer!

regel3-01Let op het gebruik van je keyword in je meta-data

Geef het artikel of de pagina een zorgvuldig geschreven kleine samenvatting mee, waar het keyword minstens één keer in terug komt. Dit zit in de meeste standaard content management systemen.

Geef een reactie


Contact

Trend Development B.V.
Keizersgracht 676
1017 ET Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 - 737 19 25

  • KvK: 34334763
  • ABN AMRO: 56 12 61 970
  • IBAN: NL21ABNA0561261970
Email: info@trenddevelopment.nl