Gevolgen van de Google Penguin update voor linkbuilding

Het algoritme dat Google gebruikt om sites te beoordelen is altijd in beweging. De ene update is alleen ingrijpender dan de andere. Een van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de ‘Penguin update’. Deze update is er volgens Google zelf op gericht om web spam tegen te gaan. Grote kans dat jouw website ook de gevolgen ondervind van de update, of dit nu terecht is of niet. In het laatste geval zal jij je waarschijnlijk meer veroordeeld dan beoordeeld voelen.

Consequenties Penguin update voor Linkbuilden

Het garanderen van kwaliteit en relevantie van zoekresultaten is het voornaamste doel dat Google nastreeft. Ze redeneren namelijk als volgt: als content van hoogwaardige kwaliteit is willen mensen  en sites daarnaartoe linken! logisch toch? Wanneer een site veel kwalitatieve backlinks heeft dan moet je content wel hoogwaardig en relevant zijn. Google kan alleen de beste zoekmachine zijn door altijd de beste resultaten te presenteren.

Het kan zijn dat Google jouw site aanmerkt als website waarvoor verkeerde methoden zijn ingezet en daarom heeft laten dalen in de zoekresultaten, terwijl je denkt hier niets mee te maken te hebben. Toch kan het zijn dat er, op een ‘onnatuurlijke’ manier, gebruik is gemaakt van bijvoorbeeld methoden zoals Linkwheels en Linkdirectories.

Google wil garanderen dat de meest relevante sites bovenaan de zoekresultaten komen, niet gemanipuleerd. Dit is een van de hoofdredenen voor het ontstaan van de Penquin update. Uiteindelijk zijn er meer zaken die in de update zijn verwerkt, maar in dit artikel richten we ons op de gevolgen voor Linkbuilding.

Het gebruik van deze methoden was in het verleden voor bepaalde partijen een snelle en relatief eenvoudige manier om externe links naar de website te creëren. In het geval van Linkwheels werd een netwerk aan eigen sites aangelegd welke naar de Moneysite linkten. Dit is de site waar je de consument uiteindelijk wilt hebben en de ‘transactie’ plaatsvindt. Er  ontstond dan een zelf gecreëerd, ‘onnatuurlijk’ netwerk van backlinks. Of in het geval van het foutief gebruik van Linkdirectories, waarbij website eigenaren links kochten op Linkdirectories.

Het is niet zo dat er helemaal geen gebruik gemaakt mag worden van bijvoorbeeld Linkdirectories, het gebruik ervan kan namelijk ook positief werken. Belangrijk is wel dat natuurlijke backlinks de overhand hebben.

Variatie in Anchortekst

Na de Penguin update heeft de diversiteit in anchorteksten nu nog meer invloed. Er bestaan drie soorten anchor teksten:

1. Doel Anchortekst: Anchor tekst met keyword. Bijvoorbeeld Seo consultancy

2. Merknaam Anchortekst: Anchor texts met merknaam. Bijvoorbeeld Trenddevelopment.nl

3. Generieke Anchortekst: Anchor text met generieke woorden.

Wanneer de verhouding tussen gebruikte Anchortekst in balans is, dan is het voor Google een teken dat de site op een eerlijke en onderbouwde manier aan haar backlinks is gekomen. Het geeft aan dat je links verkrijgt doordat de content als hoogwaardig en relevant wordt ervaren. SEO collega Market Samurai heeft onderzocht wat de verhouding tussen de Anchor teksten na de nieuwste update van Google ongeveer moet zijn.

Naast een goede verhouding tussen de soorten Anchorteksten, moet er ook variatie zitten in de letterlijke benaming van de backlinks. Als een site bijvoorbeeld 100 links bevat met de Anchor tekst auto kopen op een totaal van 110 links, dan zal Google dit op zijn minst verdacht vinden. Waarom is er geen ‘natuurlijke’ mix met Anchorteksten zoals auto site, autos te koop, of auto verkoop? SEO’ers gingen voor specifieke keywords linkbuilden met weinig tot geen variatie tot gevolg. Linkbuilden is door Google heel erg lastig gemaakt waardoor veel mensen die SEO bedrijven er misschien niet eens meer aan willen beginnen.

Wellicht ben je tot de conclusie gekomen dat het linkbeleid van je site aan vernieuwing toe is. Houdt er dan rekening mee de oudere backlinks nog steeds invloed hebben op de rankings van je website. Sterker nog, die oude backlinks zorgen er door de Penguin update voor dat je voorheen in de top 5 stond op bepaalde keywords en nu ergens achteraan op pagina 5.

Goede content is leidend

Backlinks verkrijgen via het ‘Content is Koning’ verhaal heeft nu de allerhoogste prioriteit. Dus de nieuwe links naar websites horen gebaseerd te zijn op inhoud en  nieuwswaarde. Tevens is het belangrijk om backlinks te krijgen van verschillende soorten media. Denk hierbij aan sociale netwerken (Facebook, Twitter), forums, blogs en Q & A sites. Het leven van een SEO’er na de Penguin update vereist meer creativiteit, dat maakt het vak alleen maar leuker en uitdagender! Lees bijvoorbeeld ook eens verder over mogelijke creatieve linkbuild technieken. Uiteindelijk kan je bij Google ook een aanvraag tot heroverweging doen, natuurlijk nadat de website is geoptimaliseerd op de voorgaande punten. Google zal je dan hopelijk belonen voor jouw getoonde creativiteit en vastberadenheid.

Geef een reactie


Contact

Trend Development B.V.
Keizersgracht 676
1017 ET Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 - 737 19 25

  • KvK: 34334763
  • ABN AMRO: 56 12 61 970
  • IBAN: NL21ABNA0561261970
Email: info@trenddevelopment.nl